Star and Key of the Indian Ocean

Дата: Четвъртък, 22 Август 2019 | Сега е 03:02 в Порт Луи, 0oF 0 oC
 

Новини

От Почетното Консулство в България

От Мавриций

Асоциацията на Почетните консули в Подкрепа на Европредседателството на България

Асоциацията на Почетните консули в подкрепа на европредседателството на България

29-09-2017

На 28 септември 2017 г., София. Асоциацията на Почетните консули в България представи дейността си в подкрепа на предстоящите важни събития за страната ни през 2018 г. Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, сподели, че зад всяко от трите главни послания на българското председателство – консенсус, конкурентоспособност и кохезия – стоят още много важни задачи. Министър Павлова взе участие в международна конференция, организирана от Асоциацията на Почетните консули в България, на която беше представена ключовата дейност на Асоциацията в подкрепа на председателството на България през 2018 г.

Лиляна Павлова каза още, че европредседателството ни трябва да бъде не само българско, а и балканско. На конференцията бяха обсъдени важни теми за външната политика на България, като културната дипломация, миграцията и прилагането на антитерористични мерки.

„Основната дейност на Почетните консули цели както развитието на търговските и икономическите връзки, така и обогатяването на културните и научните отношения между страните. Консулите са ценен дипломатически ресурс и се превръщат в активен инструмент на двустранната външна политика“ – каза Борислав Боянов, президент на Асоциацията и Почетен консул на Република Малта.

Други специални гости, които взеха участие в международната конференция и споделиха професионалния си опит, бяха Соломон Паси – български политик и бивш министър на външните работи, Н.Пр. проф. Григориос Василоконстандакис – посланик на Гърция за България, и Н.Пр. проф. Лино Бианко – Посланик на Малта в България и Румъния.

12 септември 2017 г., София. Асоциацията на Почетните консули в България представи официално Борда на директорите и ролята на Почетните консули в контекста на развиващите се международни отношения на пресконференция днес. Специален акцент бе и темата за българското европредседателство и подкрепата на Асоциацията за страната ни в това ново и значимо начинание.

Темата ще бъде разгърната и дискутирана в детайли и по време на предстоящата на 27 септември международна конференция, организирана от Асоциацията, на която ще се разискват въпроси за външната политика на България. В нея са заявили участие представители на дипломатическия корпус, министри, експерти и неправителствени организации.

„Ситуацията, в която се намира Европа в момента, е много динамична. Ето защо Почетните консули са ключови фигури за развитието на политическите, икономическите, социалните и културни връзки между държавите членки на ЕС, но и между страните извън него“ – каза Борислав Боянов, председател на Асоциацията и Почетен консул на Република Малта.

Сред актуалните теми на пресконференцията бе и ролята на Почетните консули за справяне с проблема с миграцията и прилагането на антитерористични мерки в България. Сигурността и миграцията са приоритети за европредседателството на страната ни през 2018 г.

„Работата ни в подкрепа на България по време на европредседателството е огромен шанс за развиване имиджа на страната ни както като туристическа дестинация, така и като държава с огромен потенциал за бъдещи инвестиции“ – сподели Максим Бехар, Генерален консул на Република Сейшели и говорител на Асоциацията.

В пресконференцията взеха участие още Ивайло Дерменджиев – Почетен консул на Кения,  д-р Христо Илиев – Почетен консул на Република Мавриций, проф. Красимир Методиев – Почетен консул на Израел, и Борислав Сарандев –  Почетен консул на Шри Ланка. Те споделиха ценен опит от практиката си, свързан с изграждането на дълготрайни и ползотворни връзки между представляваните от тях страни и българската държава.

 

За Асоциацията на Почетните консули в България

Асоциацията на Почетните консули в България е създадена през 2004 г. в гр. София и работи в сътрудничество с Европейската асоциация на Почетните консули, със седалище в Брюксел. Асоциацията има свой собствен Етичен кодекс и активно участва в обществения и дипломатически живот в много страни.

 Novinite.bg

BTA.bg

Nakratko.bg

BNR.bg

Pik.bg

Actualno.com

Focus-news.net

Cross.bg

Tvevropa.com

Vestnikstroitel.bg

Inews.bg

Presa.bg


Bgnews.online

Informo.bg: Почетните консули изказват подкрепа на България за председателството на ЕС (Видео)

Bgnes.com

Vsichkinovini.com

Novini247.com

Informiran.net

E-novinar.com

Prinbulgaria.com

Mypr.bg

Pressbox.bg

Statii.online.bg


Utre.bg: Почетните консули на България с помощ за председателството на ЕС

Flashnews.bg: Почетните консули ще помагад за българското председателство на ЕС

Segabg.com: Почетни консули се поставиха в услуга на европредседателството

B2bmedia.bg: Асоциацията на Почетните консули в подкрепя европредседателството на България

Alfarss.net: Почетните консули очакват да бъдат включени активно в подготовката на българското евролидерство

Econ.bg: Асоциацията на Почетните консули в подкрепа на европредседателството на България

Vevesti.bg: Асоциацията на Почетните консули в подкрепа на Председателството на България

StZagora.net: Асоциацията на Почетните консули в подкрепа на европредседателството на България

19min.bg: Само почетните консули организираха антитерористични учения

Monitor.bg: Българските мъже луднаха по африканки

Shafaqna.com: Почетни консули се поставиха в услуга на европредседателството


» Всички новини