Star and Key of the Indian Ocean

Дата: Неделя, 18 Април 2021 | Сега е 00:34 в Порт Луи, 0oF 0 oC
 

Новини

От Почетното Консулство в България

От Мавриций

Официална церемония на откриване на Почетното Консулство на Република Мавриций в България

21-01-2014

На 23 януари 2014 г., с официална церемония беше открито Почетното Консулство на Република Мавриций в България. Функциите на първия официален представител на островната държава ще бъдат изпълнявани от Христо Илиев, председател на Съвета на директорите на холдингова компания за недвижими имоти „AG Capital". 

 

Специални гости на церемонията бяха Нейно Превъзходителство Сарожини Синиивасен-Фрерс, извънреден и пълномощен посланик на Република Мавриций във Федерална Република Германия. Нейно Превъзходителство е и единствен пълномощен представител на Мавриций за Централна и Източна Европа. На събитието присъстваха министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин, зам.-министърът на външните работи Ангел Величков, редица представители на дипломатическия корпус, както и представители от банковия и туристическия сектор.

 

„Радвам се, че в лицето на Христо Илиев ще имаме един добър партньор, който ще работи за изграждането на трайни връзки между Република Мавриций и България. Откриването на Почетното Консулство е стъпка към ползотворен икономически и културен обмен“, заяви Нейно Превъзходителство г-жа Синивасен.

 

Консулството ще оказва съдействие на гражданите на Мавриций по време на пребиваването им в България. Представителството ще подпомага и българските граждани, желаещи да пътуват или да инвестират на островната държава.

 

„От началото на дипломатическите ни отношения през 1975 г., нашите две страни имат скромен, но разнообразен икономически обмен, в който виждам голям потенциал за развитие. Ще се радвам да съдействам на всеки, който има интерес да инвестира в Мавриций“, заяви Почетният консул г-н Христо Илиев.

 

Консулската институция предхожда появата на постоянните посланически мисии и може да се смята за едно от най-старите институционални положения на международното право.  Почетният консул не получава заплата, нито други финансови облаги, а работи на доброволни начала в подкрепа на гражданите и развитието на търговско – икономическите и културни отношения между двете държави.

 

В България Почетното Консулство на Република Мавриций e със седалище в град София,а с консулски окръг, обхващащ територията на България. Адресът на представителството е бул. Цариградско шосе, Полиграфия Офис Център № 47А.


» Всички новини